Според полк. Бояджиев работниците не били обучавани добре, липсвал и режим на работа

„За съжаление, тези жертви трябва да тежат на съвестта на човек, който вече не е между живите. Прекият виновник за инцидента е между 15-те загинали”, заяви военният репортер Диян Николов, като се обоснова, че причината за взрива е човешка грешка. Той обаче подчерта, че големият виновник за случилото се е служба КОС
 
„На мен ми е много чудно дори и да е имало натрупани сандъци с мини как така са се взривили? Това не става така лесно с външно въздействие”, коментира експертът по сигурността полк. Иван Бояджиев. Той  посочи като изключително важни няколко въпроса – какво правят гръцките мини в България, защо в южната ни съседка е забранено със закон тяхното утилизиране и как е станало извозването на мините от Гърция до Горни Лом.
 
Ние кошчето за боклук на Европейския съюз ли сме? Защото сме бедни и можем за жълти стотинки да жертваме живота си? Смърт за 230 лв. – това на какво прилича?”, запита полк. Иван Бояджиев.
 
Според експерта в завода е имало липса на всякакъв режим на работа, както и липса на сериозно обучение.
 
„Това е опасна, тежка и сериозна работа. Тя не е за 230 лв.”, категоричен бе полк. Бояджиев.
 
„Намираме една дълга поредица от виновници. Ако погледнем нещата по-отвисоко, ще видим, че всички сме виновни и няма нито един невинен, защото ние създадохме един свят, в който най-важното нещо е печалбата и нищо друго няма значение”, категоричен беше вицепрезидентът на КТ „Подкрепа” - Димитър Манолов. Той допълни, че има закони, но никой не ги зачита.
 
Целия разговор в студиото гледайте във видеото.