В инициативата са включени общо 36 държави от цяла Европа

На 8 октомври на Панаира на книгата във Франкфурт ще бъдат обявени лауреатите на Наградата за литература на Европейския съюз за 2014 година. Един от 12-те носители на престижната Европейска награда за литература за 2014 г. ще бъде български писател, информират от Постоянното представителство на Република България към ЕС в Брюксел, цитирани от БГНЕС.

 

Наградата има за цел да привлече вниманието към новите таланти и да насърчи публикуването на техните книги в различни страни, както и да изтъкне европейското културно многообразие. Тържественото връчване на наградите на тазгодишните лауреати ще се състои на официална церемония на 18 ноември 2014 г. в "Concert noble" в Брюксел в присъствието на официални лица, както и на видни личности от света на литературата, културата и политиката.

 

Eвропейският комисар по въпросите на образованието, културата, многоезичието и младежта Андрула Василиу изпрати покана за тържеството и на българския министър на културата. Това ще е шестото поред официално връчване на наградите за литература на ЕС, честващо културното многообразие и майсторство във всички форми на изразяване. Церемонията се организира съвместно от Европейската комисия и консорциум на Европейската и международна федерация на търговците на книги, Европейския съвет на писателите и Федерацията на европейските издатели.

 

Европейските награди за литература се връчват от 2009 г. През 2011 г. лауреат на престижната награда за литература на ЕС стана българският писател Калин Терзийски.

 

В инициативата са включени общо 36 държави от цяла Европа. Тази знакова за ЕК инициатива има за цел да разкрие разнообразието на съвременната европейска литература, да насърчи още по-широкото й разпространение на територията на континента, както и да поощри интереса към книги от автори с друга националност, като се отделя специално внимание на нови имена.

 

Всяка година национални журита в 12 от участващите държави определят наградените автори, така че в рамките на три години да бъдат представени всички участващи в програмата държави. Всеки от лауреатите получава парична награда, като Европейската комисия плаща и за превода и отпечатването на книга от наградените автори на всички официални езици на ЕС.

 

Европейската комисия поема и разноските на лауреатите за пътуването до Брюксел за церемонията по връчването на Европейската годишна награда за литература. Бъдещият носител на наградата от България за 2014 г. заедно с другите лауреати от още няколко страни ще получи и покана за участие в публична дискусия на 19 ноември 2014 г., която ще се състои в престижната Международна къща на литературите Пасса-Порта в Брюксел. Тази публична дискусия се организира от Асоциацията на културните институти EUNIC – Brussels, допълниха от Постоянното представителство на Р. България към ЕС в Брюксел.