Какво е усещането да създаваш световни шампиони?

Това е история за две победи: на спортния тепих и срещу безпаричието. Олга Василева разказва за двукратните световни и европейски шампиони от клуб „Динамо” в Русе, които успяват, водени от ентусиазъм.


Какво е да даваш последните си пари за поддръжката на зала за тренировки и в същото време да създаваш световни шампиони?


„Много зали обиколихме. Тази зала буквално беше разрушена цялата, не е това, което виждате. С общи услия на родители и приятели – те помогнаха”, обяснява треньорът Борислав Кисев.


„Победите ми са балкански шампион по джу джицу, европеиски шампион по джу джицу, световен шампион по карате”, хвали се състезателят Тодор Събев.


Дори не броят държавните титли. Казват, че са нещо нормално.


„В продължение на 6-7 години при почти всяко държавно първенство при децата до 18 години Купата на България е при нас за най-много спечелени медали”, споделя треньорът Борислав Кисев.


Само след два дни за част от състезателитите ще има ново предизвикателство – Световно първенство в Полша. Тежките тренировки вървят ръка за ръка с успехите в спорта.


„Учи на самият живот, както има трудности в живота, така има трудности и в залата”, твърди състезателят Владислав Върбанов.


Някои започнали съвсем на шега:


„Филмите с нинджи, с бойни изкуства, това ме е карало да започна с бойните изкуства”, споделя състезателят Тодор Събев.


А други съчетават сериозните науки със спорта успешно – Максим спечелил 3 място на математическо състезание в Хонконг.


„Със спорта разпускам, пък математиката ми се отдава”, обяснява състезателят Максим Къснеделчев.


Мечтаят за малко повече подкрепа от държавата. Точно тези момичета и момчета са виновниците българският трибагреник да се вее по света на призовите места.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Олга Василева