Засега се знае, че 38 от работниците ще бъдат освободени

Още по темата

Масови съкращения започват в завода за боеприпаси край Горни Лом. Засега се знае, че 38 от работниците ще бъдат освободени. Днес бяха връчени и първите предизвестия. 

 

Трифон, Росен, Камен и Николай са работили в взривилия се цех. Днес част от тях получиха своите предизвестия и разбраха, че ще вземат само една заплата обезщетение.

 

„За тези 30 дни, където съм освободен, ще получа само една минимална работна заплата, това е друго нищо”, каза Трифон Димитров.

 

Работниците от завод „Миджур” смятат, че обезщетението трябва да е по-голямо. 

 

„Доколкото аз съм запознат, трябва да ни се изплатят две или три заплати при това съкращаване. Не е допустимо това нещо”, възмути се Николай Цецков.

 

Камен Бранков допълни: „Специално за нас е подигравка. Първо е подигравка с какви договори са ни назначили по 340 лева, едва ли не ние сме си камикадзета за по 340 лева”.

 

Според Инспекцията по труда обаче проблем няма. 

 

„Решението на работодателя е в неговите ръце и може да ги освободи по какъвто начин прецени, стига да е в рамките на закона. Според мен това е най-подходящият начин в този случай и работниците ще получат най-добри обезщетения”, на мнение е Димитър Петров, оглавяващ Инспекцията по труда в Монтана. 

 

Обезщетенията са една брутна заплата за 30-дневния срок на предизвестието и още една заплата, ако следващия един месец не си намерят работа. 

 

Работниците очакват да получат и заплатите си за септември. 

 

Репортер: Биляна Борисова