След разследването на Вероника Димитрова за измамната схема има четирима задържани

Измами за милиони с фалшиви пълномощни. Мъж, който се представя за адвокат, но реално е адвокатски сътрудник, помага на пострадали при катастрофи да получат обезщетение. Повечето му клиенти са неграмотни. Убеждава ги, че ще им помогне като на някои дава малки суми пари. След това ги води при нотариус. Те подписват много документи, но реално не знаят под какво полагат подписа си, защото не могат да четат.

Оказва се, че голяма част от обезщетенията отиват при Валери Георгиев от ловешкото село Златна Панега - мъжът, който се представя за адвокат, а не при хората, които представлява. Става въпрос за хиляди левове. Твърди се, че има и много фалшиви пълномощни, представени пред няколко застрахователни дружества. Твърди се още, че една от големите ни застрахователни компании е източена с 1,5 милиона лева.

СЛЕД РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Прокуратурата се самосезира за твърденията, че гробари рекетират близки на починали в София

Съдружникът на Георгиев – адвокат Петър Тихин заяви пред екипа на NOVA, че „атаките срещу него и колегата му идват от конкуренти”. „Няма да споменавам имена. Става дума за конкуренция. Хора пускат навсякъде, където може, жалби и сигнали срещу Валери – от така наречените подставени лица, които твърдят, че той ги е излъгал и измамил”, подчерта Тихин.

Докато екипът ни заснемаше репортажа, и МВР са работили по случаите с измами. „Съдействахме на полицията като изчакахме с излъчването на материала, за да мине акцията. През изминалото денонощие са задържани трима души - Валери Георгиев, съдружникът му адвокат Петър Тихин и адвокат Цено Стоянов, по чиито банкови сметки са минавали обезщетенията”, заяви в студиото на „Здравей, България” авторът на разследването Вероника Димитрова.

По късно стана ясно, че има и още един задържан след разследването на NOVA. Соченият за ръководител на групата Валери Георгиев от Златна Панега беше изведен от дома си рано тази сутрин. Разследващи от СДВР влязоха за претърсване и изземване не само в дома на Георгиев, но и на още два адреса.  На излизане, с белезници, представящият се за адвокат, отрече да има вина и посочи друго име на мъж, когото смята за отговорен.

Цялото разследване вижте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase