В него се използват ембрионални стволови клетки

Резултатите от експериментално лечение срещу слепота, в което са използвани ембрионални стволови клетки, показват, че методът е безопасен и подобрява зрението, предаде БТА.

 

Изследването, публикувано в списание „Лансет”, е първото по рода си, което показва, че използването на ембрионални стволови клетки е безопасно в дългосрочен аспект и опровергава страховете на много специалисти, че подобни методи могат да доведат до развитието на тумори. 

 

Експерименталното лечение е приложено на 18 пациенти с очни заболявания, наблюдавани в продължение на три години. Над половината от тях са съобщили за подобряване на зрението. 

 

При всеки пациент са инжектирани ретинални клетки в окото с влошено зрение. Десет от тях по-късно са съобщили, че виждат по-добре с лекуваното око, отколкото с другото. 

 

Изследването е спонсорирано от американската компания „Advanced Cell Techology”, която е разработила метода. 

 

Ембрионалните стволови клетки притежават способността да се развиват във всяка клетка в тялото. Използването им обаче е спорно, тъй като е свързано с унищожаването на ембриона. 

 

Противниците на подхода смятат, че вместо ембрионални трябва да се използват възрастни стволови клетки, които се извличат от тъканни проби. 

 

Учените отдавна възлагат големи надежди на клетъчната терапия за лечението на редица заболявания. В настоящото изследване специалистите са трансформирали ембрионални стволови клетки в ретинални клетки. Клетките са инжектирани на пациенти с макулна дегенерация или болест на Щаргард - водещите причини за слепота при възрастни и деца.