Депозитите в банката са за 4,3 милиарда лева

4,2 милиарда лева е дупката в КТБ. Това става ясно от доклада за анализа и оценката на активите на „Корпоративна търговска банка“ АД (КТБ), извършен от одиторските фирми „Ърнст енд Янг одит“ ООД, „Делойт България“ ООД и „АФА“ ООД.

 

Над 4 милиарда лева от отпуснатите заеми трябва да бъдат обезценени или отписани. Това на практика означава, че тези кредити, раздаден на фирми и хора, няма да се върнат в банката. Когато към тези 4 милиарда добавим и загубата от акции, инвестиции и собственост стигаме до минуса от 4,2 милиарда лева.  Депозитите в банката са за 4,3 милиарда лева. В одитния доклад не е посочено колко от тях са обезпечени, но това се знае от месеци - гарантираните са за около 3,7 милиарда. 

Още по темата

 

Извършеният анализ показва, че значителна част от обезпеченията са с пропуски или са несъществуващи. Според одиторите ръководството на банката не се е придържало към разумни и консервативни банкови практики. В процеса на отпускане на кредити липсва задълбочено проучване на кредитоискателите, отсъстват пълни анализи на бизнес планове и разчети относно проектите. Липсва контрол при учредяването и текущото наблюдение на договаряните обезпечения”, смятат те. 

 

Липсва текущо наблюдение и контрол върху дейността на кредитополучателите и целевото използване на средствата от отпуснатите кредити. Допускани са множество предоговаряния на кредити, без да са налице необходимите обосновки за това”, твърдят одиторите. 

 

„В дейността на банката се наблюдават необичайни за банковата система порочни бизнес практики, които са извършвани чрез сложни операции, целящи прикриване на същността на сделки и трансакции”, коментират още те. Заради всички техни изводи БНБ ще изпрати докладите им на Софийска градска прокуратура. 

 

„Други решения, сред които преструктуриране и/или оздравяване на КТБ, са възможни, ако Народното събрание в рамките на законодателните си правомощия намери за уместно и своевременно приеме изменения и допълнения на действащото законодателство, включително и по отношение на ресурсното обезпечаване”, подчертават от БНБ.

 

Днес стана ясно, че за пореден път БНБ отлага решението по казуса „КТБ”. От централната банка искат до края на месеца квесторите да осчетоводят изготвените оценки и да представят в БНБ съответните надзорни отчети, които са необходими за вземане на решенията, предвидени в Закона за кредитните институции. Според същия закон обаче БНБ има точно 5 дни да мисли след като получи информацията, че съответната търговска банка е в несъстоятелност. 

 

Управителният съвет на БНБ има намерение и да внесе в първия работен ден на 43-тото НС, обобщена информация за събитията и всички взети решения на БНБ по отношение на групата КТБ от деня на поставяне под специален надзор на КТБ до настоящия момент.