Не пропускайте историите в „Ничия земя” днес от 18.00 ч. по Нова

В предаването „Ничия земя” по Нова Елена Чопакова разказва кой и защо сменя имената днес. По време на Възродителния процес в България насилствено са сменени имената на близо 850 000 български мюсюлмани – помаци, турци и цигани. Пренебрежимо малко за историята години по-късно в сърцето на Родопите тече нова смяна на имената. Този път доброволна и постепенна. Не може да се нарече масова, но със сигурност е показателна – в маданския районен съд повечето хора идват, за да сменят турско-арабските си имена с български. Същото се случва и в съдилищата в Златоград, Девин, Смолян и Чепеларе.

Историите на тези хората, които искат смяна на името си, са различни, но мотивите са еднакви – според тях новото име им гарантира по-добро и спокойно бъдеще.

Втората история в предаването тази седмица отвежда в село Чепинци, близо до Рудозем, където Елена Чопакова откри дървото с костите. Според местните на това дърво е била прикована германска гражданка, опитала да премине нелегално границата.

След 1948 година България се оказва външна граница на Източния блок и съсед на капиталистическите Гърция и Турция. Започва изграждането на кльон, който опасва с бодлива тел южните покрайнини на страната. Между него и действителната държавна граница се простира земя, която на места достига до няколко километра – такова парче земя в международното право се нарича официално Ничия земя. В строго охраняваната територия остават села и съдби.

Не пропускайте историите в предаването „Ничия земя” тази събота от 18.00 ч. по Нова.