Според него, за да не се губи време, е по-добре да има нови избори

 

"На този етап прогнозите за правителство са изключително трудни, защото първият голям въпрос, на който трябва да търсим отговор, е дали ще имаме работещ парламент с реформистка програма, за да се разграждат структурите в държавата, които обслужват задкулисието. Става въпрос за съдебната власт, службите, финансовите обръчи и кръгове, които доведоха и до драмата с КТБ”, заяви в „Събуди се” бившият зам.-председател на ДПС Осман Октай.

 

По думите му е почти невъзможно да има силно правителство, защото каквото и да направи ГЕРБ като победител, не може дори и с Реформаторите, да реализира стабилно парламентарно мнозинство и силно управление.

 

"Всички парламентарни групи с това задкулисие ще извиват ръцете на този парламент с различни процедурни трикове, за да не може това правителство да провеждат каквито и да е реформи”, заяви Октай.

 

"Ако искаме да не се загуби време, най-добре е да се отиде към нови избори”, допълни той.

 

Относно КТБ, Осман Октай коментира, че престъпна организация съзнателно създава подобна банка-пирамида и нямаше как тя да не рухне, но не е очаквал проблемът да е толкова дълбок.

 

"Цветан Василев и ръководството предоставят на фирми необезпечени кредити. Неговата роля е до там. Оттам нататък тези фирми предоставят междуфирмен заем към други фирми. Те от своя страна разпределят на други фирми, които са обръчи около партийни лидери, съдебни и полицейски фактори”, обясни Осман Октай. 

 

Той донесе в студиото стенограма, от която става ясно, че е внесен законопроект за отпадане на член, в който става въпрос за премахването на наказателна отговорност на банкери, които са давали необезпечени кредити, които не са върнати. Тази промяна е приета на 9 ноември 2001 г. и по думите му още от тогава е стартирал сценарий.

 

"Законопроектът беше внесен в изпълнение на част от предизборната програма на НДСВ. Манипулативно се изнася една стенограма от заседание на правната комисия. Аргументите за промяната са, че това е глупав текст, който блокираше цялото банково кредитиране, защото банкерите не смееха да кредитират необезпечено. Промяната беше подкрепена от БНБ и цялата банкова общност. Премахването на наказателната отговорност бе изключително полезно”, коментира Валери Димитров, бивш председател на Сметната палата.