Задържани бяха всички митничари от дневната и нощната смяна на пункта

 

Арести на митничари и пълна блокада на граничния пункт "Лесово". При мащабна акция на ДАНС и прокуратурата бяха задържани всички митничари от дневната и нощната смяна на пункта. 

 

Митничарите са заловени при предаването на смените. Според първоначалните данни масовите арести са заради участие в схема за изнудване и рекетиране. Шофьори разказаха пред екипа на Нова телевизия, че искането на пари на граничния пункт е практика.

 

Най-много пари се налагало да дават турските и румънските шофьори. Българите често минавали само с почерпка. При задържането на митничарите са претърсени служебните им помещения, както и домовете на голяма част от тях. Подобна акция имаше преди 4 години и на „Капитан Андреево”. 

 

 „Надявам се също така, че ще бъдат събрани достатъчно много доказателства, за да не могат тези служители да бъдат върнати на работа”, заяви днес директорът на Агенция „Митници” Ваньо Танов. Над 180 души са били освободени преди години за корупционни практики от митниците. Голяма част от тях обаче са възстановени на работа и именно това според Ваньо Танов е причина за възстановяване на схемите. А шофьорите, които са потърпевши, се надяват корупцията да бъде изкоренена, за да минават по-бързо и безплатно.

 

За едно денонощие опашката от товарни автомобили на граничния пункт достигна близо 10 километра, а шофьорите нямаха друг избор освен да чакат, тъй като в разрешителните им е записано, че трябва да минат през „Лесово”. Към 16.00 часа ГКПП "Лесово" възобнови работа след близо едно денонощие блокада на пункта, а митническият контрол бе поет от специално формирани екипи от други ГКПП.

 

Задържаните са над 30. По непотвърдена информация сред тях е и ръководителят на граничния пункт и служители от митницата в Бургас.  В хода на разследването към момента са извършени претърсвания на над 40 адреса(служебни помещения в ГКПП и домашни адреси), проведени са и множество разпити и разпознавания от агентите на ДАНС и прокурорите, иззети са пари в левове и различна чужда валута (евро, щатски долари, турски лири и др.).
 

 

Репортер: Димитър Иванов