Двама младежи ще обучават безработни в родния си град

 

Двама компютърни специалисти, Теодор Костадинов и Емилиян Кадийски  спечелиха първия конкурс от инициативата на Нова телевизия и фондация „Reach for Change” – „Промяната”.

 

 

Проектът-победител предвижда създаване на IT-център, който не само да обучава безплатно младите хора във Враца, но и да им дава работа след това. Идеята на победителите е да създадат такива центрове и в други, пълни с безработни, райони на България.

 

 

Над 14 000 гласуваха за петимата финалисти в Game changers – Промяната и техните идеи. Проектът на Емилиян и Теодор, заедно със социалната чайна на Мая Донева и Стояна Стоева и конната терапия на Веселина Фелдман, събраха най-много гласове. Крайната дума имаха две журита - детско и това представители на Нова Броудкастинг Груп и фондация Reach for Change.  Двете момчета ще получат 30 000 лева. „В България има млади хора, които са изключително изпълнени с оптимизъм и ентусиазъм да направят нещо добро”, коментира Силва Зурлева, член на борда на директорите на Нова Броудкастинг Груп.

 

През годините Нова не е спирала да помага на децата”, каза още Силва Зурлева.  „Днес обаче влагаме нов смисъл в понятието „благотворителност”. Достигнахме до един друг етап, в който да дадем възможност на младите предприемачи да се развиват и да помагат на хора в нужда. А в България има много хора, изпълнени с оптимизъм и ентусиазъм да направят нещо добро”, допълни тя. „Повярвахме във вашия опит и желание да накарате младите хора да остават във Враца. Повярвахме в мечтата ви Враца да стане силиконовата долина на България”, с тези думи Ани Салич, посланик на програмата, се обърна към победителите. 

 

Освен финансова подкрепа, Емилиян и Теодор ще станат част и от т.нар. Инкубатор на фондация Reach for Change, в който ще получат професионални съвети и насоки, за да реализират проектите си.

 

 

Финансова помощ и бизнес консултации ще получат още 4 проекта - интернет платформа за сексуално здраве при подрастващите, конна терапия за деца с увреждания, социална чайна за сираци  и работилница за еко играчки, където ще се наемат деца и младежи в риск.