Подаръците се предават на властите за съхранение или официална употреба

От мебели и храна до произведения на изкуството – членовете на администрацията на Обама са получили подаръци за хиляди долари от чуждестранни лидери.

 

С най-скъпия дар изглежда се е сдобила първата дама Мишел Обама, съобщава вестник "Дейли мейл", цитиран от БГНЕС. Държавният департамент информира, че кралицата на Бруней е подарила на Мишел Обама бижута на стойност 71 468 долара през 2013 година. Обеците от бяло злато във формата на цветя, пръстенът и колието били обсипани с жълти сапфири и диаманти, показва годишният доклад на Държавния департамент за получените подаръци, публикуван във Федералния регистър.

 

Въз основа на федералните правила за етика подаръците трябва да бъдат предадени на властите за съхранение или официална употреба, ако получателите не изберат да купят предметите от Администрацията за общи услуги. Това се случва рядко.

 

Един от хората, предпочели да задържат подарък, е бившият държавен секретар Хилари Клинтън, показва документът. Тя толкова харесала черна перлена огърлица със скъпоценни камъни, подарена й от лидерката на опозицията в Мианмар Аун Сан Су Чжи, че решила да я купи за 970 долара.

 

Тереза Хайнц Кери, съпругата на държавния секретар Джон Кери също купила комплект сребърни и коралови бижута, които й били подарени от президента на Йемен, за 425 долара.

 

Колието за Мишел Обама е почти седем пъти по-скъпо от най-скъпия подарък, получен от президента Барак Обама – стъклена скулптура с кехлибарен цвят на сокол, кацнал на клонка. Тя се оценява на 10 400 долара и била подарена от посланика на Катар в САЩ.

 

Президентът получил също голям азербайджански килим с червено-бяло-сини геометрични форми на стойност 6560 долара от посланика на Азербайджан, сребърен поднос с гравирани GPS координати на големите градове в света и разстоянието им от Катар, подарък от емира на страната на стойност 6500 долара, кожа от зебра, картина и скулптура на стойност 4000 долара от президента на Танзания и кафяв тапициран стол за 4000 долара от премиера на Сингапур.

 

Дипломатическите подаръци често се избират заради техния символизъм и рядко заради паричната им стойност. Това личи и от доклада за 2013 г. Разривът между САЩ и Русия заради Украйна все още не бил достигнал връхната си точка през 2013 г., когато руският президент Владимир Путин подарил на Обама и семейството му сервиз с порцеланови чашки за еспресо и чай, както и сервиз с порцеланови чинийки с картини от руски градове на стойност около 1500 долара.