Това съобщиха от Министерството на здравеопазването

Още по темата

Резултатите на приетия във Военномедицинска академия пациент, завърнал се от Сиера Леоне, не съдържат РНК на вируса Ебола. Този резултат окончателно отхвърля съмненията за заразяване с Ебола, съобщиха от Здравното министерство.

 

Уверението е на директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, който докладва в щаба на Министерство на здравеопазването.

 

Припомняме, че зрител на Нова телевизия сигнализира за мъж със съмнения за Ебола, настанен в болница "Токуда" в София. Междувременно от Здравното министерство информираха, че мъжът е транспортиран във Военномедицинска академия. В същото време шестима души са изолирани в "Токуда” заради възможен контакт със заразения. По-късно стана ясно, че общо 25 души са изолирани. Те са имали пряк и индиректен контакт с мъжа.

 

 

"Категорично в България няма пациент с Ебола. Повторно изследване няма да се прави. Такова е необходимо, само когато резултатът е положителен, понеже понякога лабораториите дават фалшив положителен резултат. Тогава се прави контролна проба", обяви в ефира на Нова зам.-министърът по здравеопазване д-р Ваньо Шарков.

 

Болестта Ебола не се предава лесно. Ако човек не е бил в пряк контакт с телесна течност от заразен човек, рискът е минимален. Не е възможно да се заразите с вируса Ебола при досег с пари, покупка на хранителни стоки или плуване в басейн. Вирусът Ебола не се пренася от насекоми.


Сегашната епидемия е най-голямата и най-продължителната в историята.


Най-много внимание привлякоха случаите в Съединените щати и Испания. Всъщност обаче те са само няколко, а до фатален изход се стигна само в един случай.


А най-засегната от епидемията е Африка. Въпреки помощта отвън вече близо година в Гвинея, Либерия и Сиера Леоне не могат да се справят с болестта.


В тези три държави има над 15 000 заразени, а смъртните случаи са близо 6 000.


В Нигерия регистрираха 20 болни, но страната се пребори с болестта и епидемията вече е отменена. Притеснение буди ситуацията в Мали, където напоследък се появиха случаи на Ебола.