Частните и държавните училища обаче продължават да спорят дали това е честно

 

4-годишните деца няма да ходят задължително на предучилищна подготовка. Идеята беше на ГЕРБ, но управляващите се отказаха от нея с проектозакон, който внесоха днес. Остава предложението да се дават държавни пари за децата в частните училища и детски градини.

 

И преди две години, и сега от ГЕРБ са убедени, че децата, които плащат, за да учат, също заслужават държавна издръжка, а тя в общообразователните училища започва от 1400 лева на ученик. 

 

Частните и държавните училища обаче продължават да спорят дали е честно. В 39-то училище в София разпределят парите си като навсякъде – спрямо делегираните бюджети и броя на учениците, но парите не стигат, а имат и предучилищни групи. За сравнение в частните училища родителите плащат годишно между 3000 и 4000 евро. 

 

Държавните пари няма да се дават на сляпо, а само срещу отлични успехи. Преди 2018 година обаче частните училища не трябва да се надяват на държавни пари. Ако този път проектозаконът бъде приет, това означава, че първият випуск, който ще учи по него, ще завърши през 2029 година.