По индекс на свобода от корупция Великобритания е на водещо място в света

 

По индекс на свобода от корупция Великобритания е на водещо място в света. Според мнозина експерти и международни наблюдатели на Острова идеята да платиш някому под масата е напълно несъществуваща и забравена от обществото.

 

От време навреме обаче се случва вестниците да разкажат за някои имигрант от Източна Европа или Азия, който се е изкушил да оправи нещата по другия начин.

 

Светослав живее в Лондон и работи като шофьор на едно от типичните за Острова черни таксита. За себе си казва, че е променил към добро маниерите си на пътя и никога не би дал пари на полицай в Англия.

 

При пътните полицаи в Лондон антикорупционният режим е особено стриктен. Над 90% от контрола на пътния трафик във Великобритания се извършва от камери. Човешкият фактор е сведен до минимум, а полицай на пост можете да видите само при специална акция. Ако все пак ви спре случаен патрул, той ще включи камера от своя автомобил, която ще запише цялата предстояща проверка. Разговорът също се записва от специален микрофон, прикачен на яката на полицейската униформа.

 

Не само дистанционното наблюдение е причината в Англия да няма подкупи на пътя. Според закона полицай, взел пари, за да прикрие нарушение, може да лежи в затвора до 14 години и да му бъде наложена парична глоба според размера на прикритата санкция. Ако пък вие предложите подкуп, ще се разминете с глоба от няколко хиляди британски лири, досие в полицията и може никога повече да не можете да си намерите работа.

 

Липсата на корупция по пътищата на Великобритания е може би основната причина, поради която страната е на водещо място по социално-икономическо развитие. Там думата „подкуп” не означава нищо. За българите остава да се надяваме и този път добрата практика да бъде внесена отвън.

 

Репортер: Николай Барубов

 

Как Англия бори корупцията на пътя и разказ от първо лице – гледайте във видеото.