За първи път от 5 години насам Здравният фонд ще приключи годината без дефицит

 

След като вчера Надзорният съвет на Здравната каса не прие проектобюджета на Фонда за следващата година, днес на извънредно заседание, членовете му постигнаха съгласие.

 

През 2015-та се предвижда институцията да разполага с общо 3 милиарда и 155 милиона лева, което е с 325 млн. лв. повече от предвидените за 2014-та. Само представителите на работодателите са гласували против. Най-вероятната причината затова е, че държавата ще продължи да внася в непълен размер здравните осигуровки на хората, които осигурява. За първи път от 5 години насам Здравният фонд ще приключи годината без дефицит.

 

Междувременно, онкоболните у нас са притеснени, че ще се стигне до фатално забавяне на лекарствата за тях. Пациентските организации се позовават на думи на министъра на здравеопазването. В първите дни от управлението си Петър Москов е заявил, че се обмисля лекарствата да се купуват чрез обществени поръчки. Това, твърдят пациентите, може да забави доставката им.

 

Петя е с онкологично заболяване от 12 години. „Винаги съм под напрежение, дали навреме ще си получа лекарството, което ми е изписано”, казва тя. Забавянето на медикаментите е само един от проблемите. Другият е, че при обществен търг, ще спечели най-евтиното, но не и най-доброто.

 

Оказва се, че и двете страни имат едно и също намерение - Здравната каса да има повече възможности да преговаря за отстъпки за цените на лекарствата.

 

„Ако излезе, че ние не сме правите, аз лично ще се извиня веднага на ръководството на министерството и на всички, които са в този процес, защото за мен е важно пациентите да се лекуват, както са се лекували досега”, коментира Иван Димитров от федерация „Български пациентски форум”.

 

От правилното решение зависят Петя и хората в нейното положение. „Ако не се направи в пределения ден, опорочава се цялото лечение - жалко за медикамента, жалко и за пациента”, казва тя. Очаква се решението как ще се купуват лекарствата за онкоболни да бъде взето до дни.