На 4 декември ще се отключи финансов поток в размер на 4 % от БВП

 

На 4 декември ще започне изплащането на гарантираните влогове в КТБ. Така финансов поток с размер над 4% от брутния вътрешен продукт на страната ще бъде отключен за притежателите си. 255 000 вложители ще прехвърлят  3,6 млрд. лв., след като девет търговски банки започнат да връщат застрахованите им влогове.

 

Няма да има голямо изтегляне на пари в брой, тъй като доверието в банковата система е коренно различно от това през 90-те години, прогнозират специалистите. Остават инвестициите.  Има очакване част от средствата да бъдат вложени  в  сектора на недвижимите имоти.

 

Имотни брокери вече предлагат специални оферти за вложители. Това са сериозни инвестиции, като печалбата при отдаване под наем годишно варира между 6 и 7%. Особеното там е, че трудно се освобождаваме от подобна инвестиция. Положителното при влагането на парите в т.н. „взаимни фондове”, за търговия на борсата е, практическата липса на данъци и такси. Разходите също са ниски, а влизането и излизането е много лесно. Но печалбата е трудно прогнозируема.  Възможно е естествено, да се оставят парите на влог в друга банка.  Лихвите, средно, за година дават доходност от около 2,5%. 

 

Всеки от разполагащите отново със средствата си бивши вложители в КТБ ще трябва да направи своя сериозен избор - отново депозит, инвестиция в недвижимост или закупуване на ценни книжа и борсови активи. Инвестицията в петролни деривати, суровини и злато е твърде екзотична за младата ни икономика, казват още специалисти.