Той посъветва София да поиска компенсации от ЕС в размер на 400 милиона евро годишно

Най-сериозната причина за спирането на проекта, е България, която не е дала зелена светлина на „Южен поток” и която не показвала, че действа като независима държава. Това каза президентът на Русия Владимир Путин.


Той дори посъветва София да поиска компенсации от Европейския съюз в размер на 400 милиона евро годишно.


„Започването на този проект сега, докато все още не е получено разрешение от България за влизането на този проект в изключителната икономическа зона на България, на нейната територия, е нелепо”, обяви руският държавен глава.


„Нелепо е сега да вложим стотици милиони долари в проекта, да минем през цялото Черно море и да застанем до границата на България… Как си го представят нашите колеги? Значи ние няма да го реализираме. Компанията, която трябва да го построи, е готова още сега да започне работа днес и за това всичко е готово. С българските ми колеги сме говорили всичко, което е необходимо за "Южен поток", че те ще го реализират, защото отговаря на националните им интереси. Но за съжаление това не се случи. Ако България е лишена от възможността да действа като суверенна държава, то тога поне да поиска пари от Европейската комисия за пропуснатите ползи, защото само преките приходи в българския бюджет от транзита биха били не по-малко от 400 милиона евро годишно. Но разбира се, това е избор на нашите партньори в България. Това не е наша работа, а на нашите партньори!”, добави Владимир Путин.