Според него обаче последствията ще са не само финансови, но и геостратегически

„Загубите от 400 млн. долара е доста занижена сума, ако изчислим евентуалния транзит от 63 млрд. през България по сегашната транзитна такса, която Русия праща за транзита за Турция, то сумата е около 600 млн. долара годишно”.

 

Това заяви за „Здравей, България” бившият енергиен министър Румен Овчаров. Изказването му бе по повод съобщението, идващо от руския държавен глава Владимир Путин, че проектът „Южен поток” спира и то заради България.


„Никой от тези, които работиха по проекта, не каза каква се предвижда да бъде тази трънзитна такса и се въртяха доста голяма смесица от числа, че 22 години няма да получаваме нищо. Но загубите за България са очевидни – те са не само финансови, но и геостратегически, както и чисто политически”, обяви Румен Овчаров.


„Ако 30% от транзита на руски природен газ преминава през България, дали Русия няма да е зависима от нашата страна?”, запита бившият енергиен министър, обяснявайки че „начинът за България за осигуряване на енергийна независимост е чрез взаимна зависимост”.


По думите му тези 63 млрд. ще минат през Турция. Ние ставаме територия, която няма да транзитира за други, но няма да транзитира и това, което транзитираше досега.


„Очевидно, че правителството на ГЕРБ с подкрепата на Мартин Димитров ще остане в историята с унищожаването на три огромни инфраструктурни проекти, чрез които България не само можеше да излезе от икономическата криза, но и би могла да бъде съвсем друга страна.


Целия разговор гледайте във видеото.