БСП настояват за изслушване на Бойко Борисов в парламента по повод "Южен поток"

Още по темата

"Спирането на строителството на проекта "Южен поток", заобикалянето на България, е акт с много тежки социално-икономически последици за българските граждани", заяви председателят на БСП Михаил Миков, цитиран от БГНЕС.

 

"Ние винаги сме подготвяли изграждането на "Южен поток", заяви Миков и припомни, че още на 3 септември днешният министър-председател в предизборната кампания категорично заяви, че той ще възстанови работата по изграждането на "Южен поток".

 

Междувременно служебният кабинет предприе действия по блокирането на проекта, включително чрез разпореждания на служебния енергиен министър Васил Щонов, а президентът Росен Плевнелиев в многократни свои изявления желаеше спирането на "Южен поток". Може би днес Плевнелиев е един от малкото, който се радват на така създалата се ситуация, заяви Миков.

 

БСП настояват за изслушване на премиера Бойко Борисов в парламента по повод казуса "Южен поток". Миков съобщи, че като опозиция социалистите ще подкрепят спешни мерки и действия на правителството за реализация на този изключително важен проект.

 

Миков припомни, че в последния ден на 41-вото Народно събрание беше блокиран проекта "Бургас – Александруполис".

 

"Съдбата на АЕЦ "Белене" е добре известна. Интересно е, че и сега всички тези геостратегически проекти се насочват отстрани на България. Не можем да приемем радостта на Яценюк, защото в момента става въпрос за интереси на други държави, но не България", допълни Миков.

 

Не приемам изявленията на президента Плевнелиев, че не са ясни какви са ползите за България от проекта "Южен поток". Заобикалянето на България се превръща във възлов икономически и управленски въпрос, каза още Миков. ЕК не защити интересите на страните, през които преминава проекта. Не защити интересите на българските граждани и на гражданите в тези страни, допълни Миков.