Отстъпките зависят от броя на децата - за едно семейството ще получи 20 лв., за 2 - 40 лв. и за 3 - 60

 

Данъчни отстъпки за семействата с деца, но в минимални размери. Изненадващо депутатите от бюджетната комисия решиха да върнат отново преференциите за родители

 

В масовия случай единият от родителите ще вземе от държавата около 40 лева за година. Това при условие, че в семейството децата са две, а родителят работи. Най-голяма ще е преференцията за деца в неравностойно положение - техните родители ще получават по около 200 лева на година.

 

Отстъпките зависят от броя на децата, които отглеждат. За целта ще трябва да подадат данъчна декларация. След изчисленията и сложните сметки става ясно, че при средна заплата от 700 лева и едно дете в семейството родителят ще получи 20 лева, за две деца - около 40, а за 3 - 60 лева.

 

Това не е първият опит да се въведе данъчно облекчение за отглеждане на деца. Сега обаче държавата не може да си позволи да спести много от данъците на родителите, но идеята е тази преференция да бъде увеличена. 

 

Средната сметка е по 20 лева на дете, но не съвсем. Това не важи за семейство Йосифови или поне не за всичките им деца, а те са 5. След третото облекчения няма. Лидия и Галин и всичките им 5 деца разполагат с около 1200 лева на месец - заедно с детските и майчинските. 

 

Лидия обаче смята, че и малката стъпка е добра, стига да е в правилната посока. Мъжът й е малко по-скептичен. Сметките на Галин показват, че като си вземе обратно парите от данъчните ще има по 5 лева на месец. По левче за всяко дете.

 

Какво ще е данъчното облекчение и откога ще важи, ще стане ясно до дни