Заемът ще бъде между България и четири чуждестранни търговски банки

Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание одобри ратифицирането на договора за заем в размер на 1,5 млрд. евро между България и четири чуждестранни търговски банки, предаде репортер на БГНЕС.

 

"За" ратификацията на договора гласуваха депутатите от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ, а срещу него бяха депутатите от БСП и "Атака". ДПС се въздържа при гласуването.

 

С гласуването си депутатите подкрепиха ратифицирането на Договора за заем между Република България и четири чуждестранни търговски банки.

 

Това е договор за мостово финансиране с лихва от 1,08%, което да бъде погасено през 2015 година, обясни пред депутатите от бюджетната комисия финансовият министър Владислав Горанов. По думите му, след проведени интензивни преговори с четирите банки в кратки срокове е договорен и на 8 декември 2014 година е подписан договор за заем за предоставянето на мостово финансиране в общ размер 1,5 млрд. евро, изготвен съобразно стандартите на базираната в Лондон Асоциация на кредитните пазари.

 

Видео: БГНЕС