Премиерът Бойко Борисов се срещна с лидерите на ЕНП в Брюксел

 

Лидерите на Европейския съюз се събират в Брюксел, за да обсъдят важни въпроси като икономическата програма, санкциите срещу Русия и спирането на проекта „Южен поток”. 

 

Премиерът Бойко Борисов се срещна с лидерите на ЕНП в Брюксел. 

 

Последната среща на върха за тази година ще е първата, ръководена от новия предceдател на Европейския съвет - полякът Доналд Туск.

 

Председателят на ЕК Жан Клод Юнкер очаква да получи подкрепата на 28-те страни членки за инвестиционния план от над 315 милиарда евро. Планът предвижда стимулиране на европейската икономика с частно финансиране. 

 

България е сред страните, които настояват разпределението на фондовете по плана Юнкер да става на регионален принцип. 

 

Въпреки че украинската криза е сред темите на Съвета, нови санкции срещу Русия едва ли ще се обсъждат. САЩ искат допълнително затягане на примката на санкциите, но в Европа има страни, които смятат, че за момента мерките не са ефективни. Коя линия ще надделее ще стане ясно късно тази вечер. 

 

За уеднаквяване на позициите лидерите на ЕНП ще се съберат преди срещата отделно. Бойко Борисов се срещна тази сутрин с лидерите на формацията Жозеф Дол и Манфред Вебер. По-късно днес българският премиер има отделни двустранни срещи с британския премиер Дейвид Камерън и с австрийския си колега.

 

Репортер: Антоанета Николова