Дългото заседание преди Коледната ваканция на народните представители премина без особени дебати

На заседание, продължило до ранните часове на съботния ден, депутатите приеха Бюджет 2015. Основните приоритети в него са свързани с възстановяването на финансовата стабилност в нормални и общоприети европейски граници за дефицит в рамките на максимално допустимия размер от 3 на сто от БВП. Планира се и поемането на нов държавен дълг в размер на 8,1 млрд. лв.

 

Дългото заседание преди Коледната ваканция на народните представители премина без особени дебати.

 

Приет беше и бюджетът на държавното обществено осигуряване, където попадат и пенсионните промени. Още в ранния следобед пред парламента се събраха протестиращи срещу пенсионната реформа. Техните искания обаче не бяха чути и депутатите окончателно приеха спорните текстове, свързани с НОИ и частните пенсионни фондове.  

Още по темата

 

След цял ден на срещи, совалки и скандали между коалиционните партньори, ГЕРБ заяви, че няма да се откаже от намерението си вторият стълб да се разпределя и към НОИ, ако бъдещите работещи пожелаят това.

 

Финансовият министър Владислав Горанов в заключителното си изявление поясни, че това не означава, че хората ще бъдат „заключени” в НОИ или в пенсионните си фондове, и ще се търси начин тези текстове да бъдат прецизирани, така че това да бъде гарантирано. По неофициална информация, в хода на преговорите Горанов е заплашил с оставката си в случай, че предложението му не бъде прието. 

 

В крайна сметка без гласовете на партньорите и с подкрепата на опозиционната ДПС, текстът, предизвикал скандали и протести, мина.

 

Освен това през 2015-та ще бъде замразена възрастта за пенсиониране. Ще се повиши единствено стажът - с 4 месеца.

 

Въпреки предвижданото увеличение на минималната работна заплата, парите за майчинство през втората година остават в размер на 340 лева. Максималният осигурителен праг скача от 2400 на 2600 лева, макар и след брожения в пленарната зала. Земеделските и тютюнопроизводителите ще се самоосигуряват на 300 лева. Всички останали самонаети - на 420 лева.

 

Приет беше и бюджетът на НЗОК. Малко над 3 милиарда лева ще бъдат заделени за здравеопазване. Темата за здравето, болниците и източването на Здравната каса също предизвика бурни страсти. Министърът на здравеопазването Петър Москов заяви, че се осъществява източване на пари и НЗОК трябва да знае това.