Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг нарече атаката "варварски акт"

Множество политически лидери вече заклеймиха кървавия атентат във Франция, при който загинаха 12 души, а десетки бяха ранени.

 

"Всички в Белия дом сме със семействата на тези, които са били убити или ранени при атаката", заяви президентския говорител Джош Ърнест. Британският премиер Дейвид Камерън осъди "варварската атака" над редакцията на френското сатирично списание "Шарли Ебдо" и заяви, че Великобритания подкрепя своя съюзник срещу "всички форми на тероризъм". Външният министър Филип Хамънд каза, че е "ужасен" от "терористичното нападение".

 

Кървавата атака беше осъдена и от германският канцлер Ангела Меркел. „Шокирана съм да разбера, че офис на френско издание е бил атакуван. В тези часове на болка от името на всички жители на Германия бих искала да изразя огромното си съчуствие”, заяви германският канцлер.

 

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че случилото се в Париж е осъди „недопустим акт и варварство”, „Силно съм шокиран от жестоката и нечовешка атака, която бе извършена в офиса на „Шарли ебдо”. Това е нетърпим акт, варварство, което възмущава всички нас като човешки същества и като европейци”, заяви Юнкер.

 

"Дълбоко потресена съм от трагичната новина за атентата в Париж днес. Моите сърдечни съболезнования на семействата на жертвите, и на цяла Франция. Този акт на варварство няма да ограничи свободата на печата, която е в основата на демократичните ни ценности", написа в профила си във "Фейсбук" еврокомисарят Кристалина Георгиева. Своите съболезнования изрази и комисарят по регионална политика Корина Крецу. 

 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг нарече атаката” варварски акт и скандална атака срещу свободата на словото". Италианският президент Матео Ренци заяви в „Туитър”, "насилието винаги ще загуби срещу свободата".

 

България също остро осъди нападението над редакцията на „Шарли ебдо” и извършените убийства в Париж.  „Изразяваме солидарността си с френския народ в този тежък за всички нас и Европа момент и съпричастност към скръбта на семействата и близките на загиналите. Няма кауза, която да оправдава терора”, се казва в изявление на премиера Бойко Борисов. 

 

"Ужасен съм от това варварско терористично нападение извършено във Франция" написа канадският премиер Стивън Харпър  в страницата си на Туитър. Той уверява, че всички канадци в мислите си и в молитвите са заедно с "жертвите и техните близки".

 

Русия също  "осъжда остро тероризма във всичките му форми", заяви говорителят Дмитри Песков и уточни, че Владимир Путин е изразил своите съболезнования на френския народ.