Железничарите също предупредиха, че е възможно да обявят национална стачка

 

От днес БДЖ спира 38 влака, още 10 са с ограничен маршрут. Най-засегнати от съкращенията са районите на Враца, Габрово, Горна Оряховица и Карлово. На много места в страната се подготвят протести от пътници. 

 

За днес е обявен протест в Карлово и Асеновград, а на 17 януари ще протестират в Горна Оряховица. По повод орязването на влаковете железничарите също предупредиха, че е възможно да обявят национална стачка. По думите на транспортния министър Ивайло Московски съкращенията ще обхванат над сто влака и над 1000 служители на железниците. От БДЖ са категорични, че без намаляване на влаковете не може, защото няма пари. Оплакват се от намаляването на субсидията с 40 милиона лева и от липсата на достатъчно мотриси и локомотиви.

 

 

„Мерките са изключително рестриктивни спрямо сектор „Образование”, защото много от учениците от Плачковци и Трявна нямат как да достигнат до професионалните училища в Габрово и Дряново. Те ще трябва да се преориентират”, каза областният координатор на Съюза на българските учители Ренета Колева в областта. Десетки засегнати се събраха на гарата в града, за да изразят недоволството си от решението.

 

„Получихме писмото от БДЖ на 6-и януари. Веднага бяха предприети мерки и вярвам, че ще се намери компромисно решение и да бъдат върнати 4-те влака, които са най-важни. Ако диалогът беше започнат по-рано, нямаше да се стигне до това положение”, коментира областният управител на Габрово Николай Сираков.