Социалният министър категорично не е съгласен с идеята

Край на телковете. Предложението е на здравния министър, според когото функциите на комисиите могат да бъдат иззети от лицензирани лекари.

 

Най-малко половин година Антоанета няма да получава пенсия. Жената е с 95% инвалидност и трябва да се преосвидетелства.

 

Някакси да се съкратят процедурите, да не се измъчвам и аз и да не губя времето на лекарите за неща, които няма как да ми се възстановят  - нито ще ми се оправят очите, нито орган ще ми порасне”, каза Антоанета Стойчева.

 

За да се сложи край на дългото чакане, здравният министър предлага ТЕЛК-комисиите да останат в историята, а степен на инвалидност вече да дават лекари със специализация и определен стаж. Медиците от комисиите засега са скептични.

 

„Би било неразумно до известна степен, не може някой лекар да дава диагноза и в същото време да определя степен на инвалидност, може да се хипердиагностицира”, обясни д-р Петър Янков, председател на ТЕЛК.

 

Лекарите имат и други опасения – че на тях закриването ще им се отрази лошо.

 

Идеята на Москов е след като лекар прецени степента на инвалидност, социален работник да определи нуждата от социални придобивки и облекчения за пациента. Идея, с която социалният министър категорично не е съгласен.

 

Чух за тази радикална идея. Преди да приемем решение, в което всички сме убедени, едва ли телковете ще спрат да работят”, каза Ивайло Калфин.

 

А за пациентите най-важно е системата за освидетелстване да се реформира.  

 

Инвалидни пенсии получават около 450 000 българи.