Според ведомството инцидентите са 227, а според партията - 17

Броят на нападнатите лекари през 2014 година предизвика задочен спор между Здравното министерство и ДПС.

 

Тази сутрин Движението заплаши с вот на недоверие кабинета, ако не бъде поискана оставката на министър Петър Москов. Като причина за това Лютви Местан посочи изказване на министър Москов за броя на нападнатите екипи на Спешна помощ, което той направи в края на миналата година. Местан определи като "ксенофобските изяви и лъжите" думите на министъра, че за 2014 година от 227 нападения над спешни медици 175 са в ромските махали. Тогава Москов беше провокиран от поредно нападение над лекар от Спешна помощ и заплаши, че екипите ще влизат в опасните махали само с полиция или след преговори с местните тартори. 

ДПС призова премиера Бойко Борисов да поиска оставката на здравния министър Петър Москов заради лъжа, изречена пред него от трибуната на Народното събрание. Ако премиерът не стори това, ДПС ще започне консултации за вот на недоверие
- Лютви Местан

 

Днес лидерът на ДПС изнесе данни от запитване до министъра на вътрешните работи. По думите на Местан от началото на 2014 година до 17 декември има 17 нападения над екипи на Спешна помощ.

 

Според Местан в областните дирекции на МВР от началото на 2014 г. са регистрирани следните случаи с медицински екипи - четири в Плевен (заплахи), три във Видин със служебни автомобили, четири инцидента в Ловеч, свързани със счупени стъкла, едно нападение над фелдшер в Кюстендил, три случая на вербално нападение в Благоевград, един случай на лека телесна повреда в Силистра.

 

След изнесените данни на ДПС последна мигновена реакция на здравното министерство. В съобщение до медиите от ведомството представят таблица с нападенията над медицински екипи. В нея се посочва, че общият брой на такива инциденти към 9 декември 2014 г. е 227, а за 2013 г. - 145.

 

Само в Бургас според Здравното министерство има 142 инцидента през 2014 г., като при 40 от тях има нанесени и материални щети. През 2013 година инцидентите са били 67. 

Ако някой се съмнява в моите думи, значи се съмнява в думите на всеки един от работещите в тези центрове, а това е доста долно дори за баналната политическа игра като тази на г-н Местан
- Петър Москов

 

От таблицата ставя ясно още, че през 2014 година в Благоевград има три инцидента, във Варна - 1,  във Велико Търново – 2, във Видин – 5, във Враца 13 инцидента с лекари, в Габрово – 1, в Добрич - 2 инцидента, в Кърджали – 2, в Кюстендил – 2, в Ловеч - 3, в Пазарджик - 1 инцидент, в Перник – 2, в Плевен – 4, в Пловдив – 3, в Сливен - 5 инцидента, в София-град - 6, в София-регион - 19 инцидента, в Стара Загора - 7 инцидента, в Шумен - 1 инцидент, а в Ямбол – 3.

 

През 2013 година в Благоевград лекари са нападани 2 пъти, във Велико Търново – 1 път, във Видин – 7 пъти, във Враца – 7 пъти, в Габрово - също 1 път, в Добрич – 7 пъти, в Кърджали – веднъж.

 

В Ловеч има 5 инцидента за 2013 година, в Пазарджик – 2, в Плевен – 1, в Пловдив – 7, в Сливен – 10, в София-град – 7, в София-регион – 21, в Шумен са 2.

 

Според министър Москов разминаването с данните на МВР е било признато още преди два месеца и се дължи на това, че "не всеки от битите лекари, фелдшери, сестри или шофьори е подал оплакване за всеки инцидент".