Морският ни град е номиниран от Световния съвет по туризъм за дестинация на 2015-та

 

Созопол - в топ 3 на най-желаните туристически дестинации на планетата. Морският ни град е номиниран от Световния съвет по туризъм за дестинация на 2015-та. Той е преборил 158 кандидатури от цял свят в категорията и е избран за един от тримата финалисти с архитектурно-историческия комплекс "Южна крепостна стена и кула".

 

Градът, който пази мощите на св. Йоан Кръстител, се състезава за първото място със словенската столица Любляна и крайбрежието на Тайван. "Южна крепостна стена и кула"  е едно от любимите места за разходка и снимки на гостите на Созопол. От 2004-та се работи по проект за реставрация и консервация на историческото богатство.

 

„Запазена е ранно-византийската  сграда в пространството зад стената и това израсна като и се разви като един обект на културно-историческия туризъм. Вижда се югоизточната линия на крепостната стена, която датира от втората половина на 6-ти век”, обясни археологът Димитър Недев.

 

Финалът за престижната награда ще даде възможност на Созопол да стане още по-популярен в туристическия бранш. Акцентът ще бъде върху археологическото богатство

 

В пространството около крепостната стена в резултат на археологически проучвания е разкрита част от  византийска сграда, датирана от 10 до 14 век. Сградата е била зърнохранилище”, допълва Недев.

 

Не по-малко доволни от номинацията са и жителите на съвременен Созопол. Миналогодишният победител в конкурса най-желана туристическа дестинация е Коста Наварино - Гърция.

 

Дали финалистът Созопол ще се окичи и с титлата в категорията ще стане ясно на официална церемония в испанската столица Мадрид на 15 април.

 

Репортер: Цеца Алексова