Законът ще остави работещи структури само в областните градове

Ресурсни учители от цялата страна се готвят да излязат на национален протест срещу промените в образованието в понеделник. Причината са промените в Закона за образованието, в които се предвижда Регионалните ресурсни центрове за деца със специални потребности да бъдат преструктурирани в общински звена. 

 

"Ресурсните центрове категорично отхвърлят това”, заяви за Нова телевизия председателят на Националната асоциация на ресурсните учители Калоян Дамянов.

 

Предвидените промени ще оставят работещи структури само в областните градове, а малки общини няма да имат ресурсни центрове, поясни Дамянов. 

 

Учителите настояват центровете да останат държавна отговорност към Министерството на образованието. Те планират протестът им да протече на три етапа. Първият е символичен - с лентички на ревера. Ще последва и национална подписка на учителите и родителите на деца със специални потребности, която ще бъде депозирана в парламента. 

 

Ако не бъдат взети мерки за промяна на проектозакона, ресурсните учители ще преминат към ефективен протест. Припомняме, че промените в Закона за предучилищното и училищното образование ескалираха недоволство и при центровете за работа с деца, както и в помощните училища.