Той е получил 17 гласа при днешния вот

Лозан Панов е избран за председател на Върховния касационен съд. Той е получил 17 гласа при днешния вот, 6 бяха против, без въздържали се. За Павлина Панова пък гласуваха 6 от членовете на ВСС, против бяха 11, а въздържали се 6.

 

"Реформите, които трябва да се състоят в съдебната система са дълбоки и трябва да се осъществят", каза Лозан Панов след като бе избран за съдия номер едно. Той каза, че предстои много работа, която трябва да бъде свършена.

 

 

Председателят на ВКС е лицето на всички съдии, ръководителят на последната съдебна инстанция у нас, човекът, който задава тона за разговор с останалите институции. Оказа се обаче, че за ВСС е по-сложно да вземе решение дали да гласува с бюлетини или електронно, отколкото кой да заеме този важен пост.

 

Всичко започна с предложение да се гласува с бюлетини, вместо електронно. Причината - Брюксел видя пропуквания в електронната система, а у нас отдавна се говори, че тя е компрометирана. Това обаче отприщи остри реакции.

 

16 от магистратите се съгласиха с тази позиция. Изненадващо обаче след като единият кандидат за председател на ВКС поиска бюлетини, нещата се обърнаха. В крайна сметка гласуването беше електронно. А победителят в надпреварата бе Лозан Панов. Именно от него ще зависи в голяма степен образът на съдебната система и нейната реформа

 

 

Иначе дебатът между кандидатите мина под знака на европейския доклад. И се обсъждаха всички болни теми за съдебната ни система. Независимостта, как да се справим с осъдените, които се укриват и бягат от България и кой всъщност е виновен, че няма осъдени - съдът или тези, които трябва да намерят доказателства.

 

А за разлика от ВСС, които дебатираха как да четат евродоклада, главният прокурор веднага се зае с изпълнение на препоръките от Брюксел. И обяви, че се създава звено за борба с корупцията, както и ще предложи промени в НК, с които да се спрат бягствата на осъдени.