Всички във Веселиново и Грозден са единодушни - България загуби един голям човек

Две села в България потънаха в тъга днес. Веселиново край Шумен, където е роден Желю Желев, и Грозден - край Бургас, където живее дълги години със съпругата си Мария, наричана от приятелит име Марушка. Там семейството живее в родната ѝ къща в средата на 60-те години, когато БКП отнема на Желев софийското жителство.

 

Там през 1967 година д-р Желев написва книгата "Фашизмът", публикувана 15 години по-късно.

 

 

Няма човек в Грозден, който днес да не е потънал в тъга. Къщата на семейство Желеви до преди дни е била посещавана редовно. „Беше изключително дружелюбен, общителен, скромен, много чувствителен, отзивчив към проблемите на всички останали”, казва кметът на селото Мария Димитрова.

 

Роднини на д-р Желев - Петър и Дичка, разказват, че ще го запомнят не само като първия демократично избран български президент, но най-вече като човек.

 

За д-р Желев скърбят и най-близките му приятели в селото - семейство Тодорови, които били разтърсени от новината за кончината му. Двете семейства били неразделни през 60-те, годините, когато семейството на д-р Желев живеело в Грозден. Не прекъснали приятелството с президента и след смъртта на съпругата му. Последно били заедно преди седмица.

 

В родното село на Президента Желев в Шуменско – Веселиново, хората също скърбят. Всички са единодушни - България загуби един голям човек.

 

Жителите на Грозден са поискали от кмета на община Сунгурларе да им осигури транспорт, за да могат в неделя да присъстват на поклонението на Президента Желев, за да могат да си вземат последно сбогом с него.

 

Репортер: Цеца Алексова