Съвсем скоро десетокласниците ще трябва да доказват компютърните си умения

 

Нови изпити за учениците. Съвсем скоро десетокласниците ще трябва да доказват на външно оценяване компютърните си умения. Две нови външни оценявания чакат и седмокласниците.  

 

Външното оценяване на дигиталните умения на десетокласниците ще се проведе пробно и, разбира се, онлайн. Първият път няма да обхване всички ученици.  

 

„Все още не сме разписали целия регламент, но изпитът ще бъде в рамките на един учебен час до два. В настоящия момент оценките за десети клас са по-скоро за наш анализ. Училището е това, което ще прецени доколко ще се възползва от оценката”, обясни зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева. 

 

Тоест оценката ще бъде важна, но по-скоро за експертите, а не за учениците.  Още следващата година обаче изпитът вече ще обхване всички десетокласници и съответно оценките ще станат по-важни. 

 

Компютърни кабинети има във всички училища, уверяват експертите. А изпитите ще се провеждат на сесии, за да стигнат компютрите за всички. 


 
Онлайн ще бъдат и новите изпити за седми клас -  по природни и по обществени науки. Така до няколко години, освен по български и математика, малката матура ще включва още два предмета.