Причината - изтрезвителите в града спряха да функционират

Подпийнали варненци използват линейките на спешна помощ в града за таксита. Проблемът възникна след като преди 6 месеца изтрезвителите в града спряха да функционират. Причината за закриването на тези звена - нито едно от тях не фигурира в текстовете на новия Закон за МВР. Не са прехвърлени и към друга институция. 

 

Статистиката сочи, че за 2014 година във Варна има регистрирани близо 600 случая на хора  злоупотребили с алкохол и за които не се е налагало болнично лечение, но е викана линейка. Това прави средно по човек и половина на денонощие припаднал от алкохолно опиянение. 
На дежурство сме с доктор Купенов с над 30 години стаж в Спешната помощ в България и в Либия. Малко след началото на смяната му постъпва сигнал за почерпил се мъж, който е паднал и си е ударил главата.

 

На адреса ни посреща домакина, който също е подпийнал. Уплашил се, че приятелят му по чашка паднал в коридора и се обадил на 112. Успяват да го вдигнат и прегледа започва. Само след няколко минути обаче пияният мъж става агресивен.

 

Все пак доктор Купенов установява, че няма сериозна травма на главата и на сутринта мъжът ще има само главоболие и цицина. Тръгваме си от адреса, а пияният мъж остава отговорност на домакина, който ако прецени, че не може да се справи с него ще извика полиция.

 

И докато се случва всичко това, доктор Купенов си спомня годините, през които е работил в Либия. Там такива проблеми нямало.

 

На по-високо ниво от Либия, но на най-ниското стъпало между страните в Евросъюза. Родната Спешна помощ губи все повече кадри заради ниското заплащане и лошите условия на труд. И между случаите, когато се спасява човешки живот, на екипите се налага да обгрижват злоупотребили с алкохол.

 

Репортер: Нивелина Няголова