В пленарната зала пак прозвучаха думи като "Държавна сигурност" и "Възродителен процес"

 

Пореден скандал се развихри в парламента и за пореден път той беше с етнически, исторически и религиозен привкус. 

 

Поводът този път е поредната инициатива на ДПС, свързана с Възродителния процес. От движението предлагат промени в Закона за гражданската регистрация, с които служебно да се заличат всички български имена на насилствено преименуваните по време на Възродителния процес. Ако се съди по развитието на дебата, предложението на опозицията най-вероятно няма да се приеме.

 

„Предлагам да се помирим с поета Мехмед, а не с Методи. Ние не се връщаме назад, за да търсим мъст”, заяви от парламентарната трибуна председателят на ДПС Лютви Местан. „Много хора сами си поискаха български имена”, коментира от своя страна Стоян Мирчев от БСП. „Няма да позволим да ровите костите на тези хора”, категоричен беше Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт.

 

Депутатите от Реформаторския блок също се включиха в дебата. „О, неразумни ага, поради що се срамиш да се наречеш агент на ДС”, заяви Гроздан Караджов от Реформаторите. „Знаете ли, че пред мен се стреляше при Възродителния процес”, коментира пък Тунчер Кърджалиев от ДПС. 

 

По обяд в парламента пристигна и премиерът Бойко Борисов, който този следобед ще отговаря на депутатски въпроси.

 

Какво точно ще го питат народните представители – вижте в следващите емисии новини!