Нови оценки, нови етапи в обучението и държавни пари за частните училища

 

Готви се радикална промяна в образованието. В нея ще има нови оценки, нови етапи в обучението и държавни пари за частните училища.

 

Реформата се очаква от 10 години. Сега действащият Закон за образованието е писан преди 24 години и е променян 25 пъти. И все така българските ученици са в дъното на всяка класация по грамотност.

 

Вместо децата да броят колко и какви са оценките им, експертите искат те да се борят за повече знания. Иначе казано, ако сега в бележниците на децата е записано „Отличен 6”,  след време в тях ще се пише само „Отличен”. Така оценката става качествена. 

 

Промяната ще обхване децата от първи до трети клас. Родители и учители виждат добри страни.

 

„Възпитава ги в повече учене, а не да гледат да имат по-добрата оценка”, смята Виктория Миланова.

 

По този начин децата ще бъдат много по-спокойни, а самите те не се притесняват толкова от самото изпитване, а от оценката”, смята учителката Таня Павлова.

 

Спорното финансиране с държавни пари на децата в частните училища беше подкрепено от част от депутатите. А това ще намали разхода на родителите, които сега плащат между 3 и 6 хиляди евро за обучението на децата си. 


 
„Това е една помощ за родителите на тези ученици в частните училища, а няма да дойдат като държавна помощ на частните училища. Всички ще намалят таксата със сумата, която са получили”, заяви Валентина Денчева – директор на частно немско училище.

 

Издръжката за един ученик в масовите училища сега е около 1300 лева. Остро срещу идеята реагираха от общинските училища. 

 

„В бюджетите на нашите училища пристига около 95% от средствата, което означава, че има дефицит”, заяви Диян Стаматов, директор на 119 СОУ.

 

Че е нужна спешна реформа в образованието са съгласни всички в парламента. 

 

„От нас днес зависи как утре ще живеят децата ни. Законопроектът е част от животоспасяващото лечение на образованието ни”, заяви вносителят на проекта Милена Дамянова.

 

Между първо и второ четене проектозаконът може да бъде променен.