Знаехте ли, че противозачатъчните и въздушната възглавница са дело на българи?

На тазгодишния конкурс „Изобретател на годината“, организиран от Патентното ведомство и Съюза на изобретателите, бяха наградени редица български изобретения, намерили приложение в редица области.

 

Никой не може да отрече, че много български изобретения са променили световната история. Ето и най-важните от тях:

 

Компютърът

През март 1939 г., след като получава 650 долара от университета в Айова, за да осъществи идеята си, Джон Атанасов създава ABC (от английски Atanasoff-Berry Computer). След дълъг спор за патенти, американецът с български произход е признат за баща на съвременния компютър – без който животът ни днес би бил немислим.

 

Въздушната възглавница

Тя създадена през 50-те години на 20 век, а изобретателят й се казва Асен Йорданов.

Българският пилот участва в битки в Първата световна война, а през 1921 г. се установява в САЩ, където става летец-изпитател.

След като създава една от най-надеждните школи за летци в Щатите, Йорданов се насочва към автомобилната сигурност и е един от изобретателите на въздушната възглавница.

Освен нея, Йорданов е създател и на първия транспортен самолет, както и на телефонния секретар.

 

Противозачатъчните хапчета

Малките хапчета, които днес предпазват жените от нежелана бременност, са дело на Карл Джераси.Евреинът от български произход прави откритието си през 1951 г. заедно с Луис Мирамонтес и Хорхе Розенкранц.

 

Електронният часовник

Pulsar – така се нарича първият прототип на електронен часовник, създаден от българския инженер Петър Петров. Гвардеецът на Борис III се счита за един от най-продуктивните изобретатели на 20 век. Работи по строежа на електроцентрали, участва в проекти на НАСА, конструира собствен катамаран.

 

Автоматичната скоростна кутия

Откритието е дело на Румен Антонов. Той  я създава в Париж, където живее и работи. Много известен е спорът му с автомобилния гигант Toyota, които използват изобретението без лиценз и в крайна сметка са осъдени за това. 

 

Бонус от съвремието: SkimProt

През миналата година едно българско изобретение получи американско признание – стикерът, който защитава банковите карти от скимиране – SkimProt, беше избран за най-иновативен продукт в категория картово производство на най-голямото изложение за смарт технологии CARTES America 2014. Изцяло дело на българи, стикерът е единствен по рода си в световен мащаб.