Данните показват, че близо една трета от младите хора до 29 години са без работа

 

Близо една трета от младите хора до 29 години са без работа. Това стана ясно след като бяха изнесени данните от проучване, направено от Министерството на младежта и спорта. 
 

„Най-притеснителното е, че от 1500 анкетирани в цялата страна, 67 % казват, че в свободното си време не правят нищо. Още по-стряскащо за мен е, че половината от безработните дори не са си направили труда да се регистрират в бюрата по труда. Явно има проблем и с мотивацията на младите хора”, коментира в „Събуди се” заместник-министърът на младежта и спорта Калин Каменов. "Някой трябва да отиде при хората да ги мотивира, да ги стимулира да правят нещо,  явно има проблем с това някой да отиде при тях и да им каже какво могат да правят", допълни той. 


„Все по-трудно става да постигнеш успех чрез систематични усилия или поне така е в умовете на хората. Повечето изследвания показват, че идеята за социален успех, която се налага като норма най-вече през медиите, драматично се разминава с това, което нарастваща част от младите хора, нямат активни социални мрежи, схващат като заслужаващо си усилията. Има една нарастваща група хора, които живеят в нарастваща несигурност”, заяви в „Събуди се” социалният антрополог Харалан Александров. 


В България няма моралната санкция към хората, които не работят. Това спира да се разглежда като проблем. Абсолютно приемливо е ако се шляеш по цял ден, срещаш се с други такива като теб, ходите на фитнес, ако можете да си ги позволите и си говорите”, отбеляза още той. 

 

„В България заетостта във възрастовата група между 15 и 24 години е около 23%, тоест малко под ¼ от младежите на тази възраст работят. На практика се отлага сблъсъкът с пазара на труда.  В Европа този процент е около 35 %, а в някои северни или северозападни страни е около 50 %. Тайната е, че има огромен пазар, който е подходящ и адаптиран за младите хора.  В Холандия 50 % от младежите работят почасово”, коментира икономическият анализатор Лъчезар Богданов.

 

„Имаме голям проблем при най-младите и хората в предпенсионна възраст, иначе в България като цяло хората работят. Пазарът на труда  е така направен, че ако си работодател, не ти е по-лесно да наемеш младеж за почасова работа”, заяви той.