С получаването на този отговор се е заела Руската космическа агенция "Роскосмос"

Размяна на звезди и планети… Възможно ли е това? С тази задача се е заела Руската космическа агенция "Роскосмос". Тя е създала поредица от видеоклипове, които показват как ще изглежда небето ни, ако други небесни тела заемат мястото на Луната и Слънцето. Поглед към Космоса от Живко Константинов.  

 

Федералната космическа агенция на Русия разполага с бюджет от около 3 милиарда долара годишно. Покрай космическата индустрия имат време и за научната фантастика. 

 

Само за миг си представете, че Луната я няма. Край. Повече не можем да я виждаме. А на нейно място можем да си изберем да съзерцаваме някоя от 9-те планети в Слънчевата ни система.

 

"Когато човек е в гората, той не може да види цялата гора, ако не излезе извън гората! Това е един фантастично добър експеримент, защото ние трябва да разберем как нашата планетна система изглежда отвън", каза проф. Лъчезар Филипов от Института за космически изследвания и технологии към БАН.

 

Именно това правят от "Роскосмос".

 

„Нашата планетна система е малко шантава! Не може малките планети да са от вътрешната страна до Слънцето, а големите да са отвън", допълни професорът.

 

Не така е мислил, този, който я е редил. Руснаците ни показват и Червената планета. Следва гигантът Юпитер - най-голямата планета. С диаметър само 139 хиляди километра. Поглед и към Сатурн, Нептун и Уран. Пропускаме Плутон, за да отправим и поглед към Слънцето.

 

Всъщност. Забравете, че Слънцето съществува. Нека го заменим с някоя от милионите звезди във вселената. Като например най-близката до нас звездна система Алфа-Кентавър. Намира се само на 4 светлинни години от земята.

 

Сириус е най-ярката звезда в нощното небе. Само 1,7 пъти по-голяма от слънцето. И сега нещо наистина огромно. Оранжевият гигант Арктур - 25 пъти по-голям от Слънцето. Най-проучената звезда след слънцето е Вега. И не на последно място свръхгигантът - полярната звезда. Свети колкото 2200 наши слънца. Добре, че не е наблизо.

 

„Ако имахме възможността във всяко око да има по един телескоп, щяхме да ги виждаме, но ако те бяха толкова близки, считайте, че ще бъде апокалипсис”, отбеляза проф. Лъчезар Филипов.

 

Подобен сценарий се отлага. Поне засега.