Фирмите производители могат и да не плащат данък, ако заменят готварската сол с калиева

Въвеждат данък „вредни храни”. Идеята е на здравното министерство. Целта е опазването на човешкото здраве от една страна, и от друга - ограничаване до известна степен производството на вредни храни.

 

Учените отдавна са доказали, че приемането на повече от 5 грама сол на ден води до атеросклероза, затлъстяване, високо кръвно и още проблеми със здравето. На тези проучвания се базира и идеята на здравното министерство.

 

 

Ето и първоначалните критерии за вредни храни, според зам.-министъра на здравеопазването д-р Адам Персенски: "Високото съдържание на натриев хлорид, високото съдържание на транс масни киселини и високото съдържание на кофеин или таурин или други стимулиращи напитки."

 

Под ударите на бъдещата такса ще попаднат храните с повече сол. Всъщност България е на второ място в света по консумация на сол.

 

При солта, според здравното министерство, решението за производителите е да сменят натриевия хлорид с калиева сол, която не вреди толкова. В противен случай ще трябва да приемат да плащат акциз. И в двата случая съществува риск цената на тези стоки да се повиши.

 

Подобен данък вече е въведен в Дания и Унгария. Мярката там работи, обясняват от здравното министерство. Преди да се случи и у нас предстоят преговори с финансовото и земеделското министерство.