От ГЕРБ обясниха, че дългът е разпределен за следващите 3 години

 

 

България - с нов голям заем! Новината, че кабинетът договоря дълг от 16 милиарда лева предизвика скандал между опозиция и управляващи.  

 

Тези 16 милиарда дойдоха малко изненадващо. Точно затова опозицията в лицето на БСП обвини ГЕРБ, че се опитва да договори парите тайно, между папките на извънредното заседание на комисията. 

 

От ГЕРБ пък обвиниха БСП в лъжа и обясниха, че дългът е разпределен за следващите 3 години.

 

От БСП разбрали за намеренията на управляващите днес, малко преди да влязат за обсъждане в Бюджетна комисия. Но веднага направиха сметките. 

 

„Скандалът е грандиозен. Съберете към сегашните 23 милиарда още 16 милиарда”, коментира Румен Гечев.

 

16-те милиарда щели да осигурят финансово спокойствие на правителството и да се използват за попълване на дупки в бюджета. А това се прави спешно.

 

„Събудиха се днес и решиха, че им трябват 16 милиарда”, коментира още Гечев.


 
Управляващите също признават, че ще се попълват дефицити, но с уточнение, че за бюджетни дупки ще отидат само 4 милиарда. С останалите 12 ще се рефинансират старите задължения. Тоест, общият дълг нямало да скочи с още 16 милиарда.

 

„Това е поредната лъжа на господин Гечев. Разликата от друг път е, че в този случай говорим за 3-годишната програма за теглене на външен дълг”, заяви Менда Стоянова от ГЕРБ. 

 

Управляващите искали да ратифицират максималния размер от 8 милиарда за трите години. След като получи ратификация, общата сума щяла да се разпределя през годините до 2017-та, в зависимост от това какво е разписано в държавния бюджет за съответната година.

 

„Това означава, че може да бъде теглена и друга сума, по-малка от 8 милиарда, ако законите за държавния бюджет кажат друга сума”, допълни Менда Стоянова.

 

И всички тези сметки се правили на база тригодишната прогноза на кабинета за парите на държавата. Аргумент, който от БСП определиха като прах в очите.