По думите на проф. Николай Денков МОН знае за сигналите за злоупотреби

В редакцията на "Здравей, България” пристигнаха десетки сигнали след разследването на Вероника Димитрова за източването на огромни суми от еврофондове чрез фиктивни студентски стажове. 

 

В интернет се появиха коментари, че това е практика още от стартирането на тази програма и схемите съществуват от много време. Според други коментари повече от 75% от стажовете са несъществуващи. 

Още по темата

 

Зам.-министърът на образоването проф. Николай Денков коментира в предаването установената схема. По думите му МОН знае за тези сигнали, а конкретният случай с фризьорския салон на Айнур Генч от Варна е разкрит от екип на ведомството.

 

"Става дума за криминална схема, която е организирана от трима души, установени са кои са те, но няма да посоча имена. Това са бивши студенти, които са минали през такава практика, разбрали са как работи системата”, обясни зам.-министърът.

 

 

"До момента са минали 71 000 души през практики. От тях колко са реални и колко не, е нещо, което трябва да се установи с по-внимателно изследване. Всеки ден около сто нови студенти влизат в практика. МОН няма как един по един да провери колко от тях са реални. Затова системата е направена по такъв начин, че в университетите се намира академичен наставник, който трябва да провери на място реализира ли се тази практика или не. Отговорността е на университетите”, обясни Денков.

 

"Парите ще се върнат. Трябва да се знае, че няма нито един лев от европейските средства, който е бил отклонен по този начин. Там, където университетите не са направили съответната проверка, средствата ще бъдат за сметка на дадения ВУЗ”, коментира още зам.-министърът.