Нека почистването продължи със следващите вещи, които трябва да подмените

Вече ви запознахме с първите 10 неща, които трябва да изхвърлите или да подменяте по-често, за да си осигурите здравословен начин на живот. Ето и останалите 10, на които според сайта health.com, е нужно да обръщате по-често внимание: 

 

Старите контейнерчета за контактни лещи
Използването на мръсни контейнерчета за съхраняване на контактни лещи е една от причините за получаване на очни инфекции, обясняват лекари. Техният съвет е да ги подменяте на всеки три месеца, както и да ги измивате и подсушавате редовно. Слагайте нов разтвор всеки ден. В противен случай рискувате да получите язва на роговицата. Тя често води началото си от носенето на контактни лещи, когато не се дезинфекцират правилно или не се свалят по време на сън. 

 

Старите подправки 
Подправките, които стоят в кухненския ви шкаф в продължение на години, няма да ви разболеят, но няма да придадат желания вкус на вашето ястие, което е от значение за здравословното хранене. Пресните подправки означава да разнообразите вече до болка познатите и скучни домашни ястия. Често хората поръчват от някое заведение за бързо хранене, което не е особено здравословно.

 

Старите слънцезащитни продукти
Когато става дума за слънцезащитни продукти, срокът на годност наистина е от значение. Химикалите в тях, които "блокират” слънчевите лъчи, се разграждат с течение на времето и независимо от това какво количество мажете по тялото си, те няма да ви предпазят от вредното слънце и съответно стареенето и риска от рак на кожата.

 

Старият гланц за устни
Всички продукти, които използвате за устните си, бързо събират бактерии, а колкото повече те престояват във влажна среда, толкова по-бързо се размножават. Това от своя страна увеличава вероятността от инфекции на иначе нежните устни. Ето затова експертите препоръчват да изхвърляте гланцовете за устни и червилата на всеки шест месеца, след като ги отворите. 

 

Мухлясалите и запушени филтри на климатиците
Ако имате климатик в дома си, сигурно знаете, че ХЕПА филтрите са задължителни за пречистването на въздуха, защото според изследвания този в помещенията е 25 до 100 пъти по-лош, отколкото въздуха навън. Един на всеки петима американци страда от алергии или астма, които се обострят от прах, плесен и бактерии. Затова е нужна добра филтрираща система. Само че много често хората забравят да почистват или сменят ХЕПА филтрите често и в действителност става обратния ефект – бактериите и плесента се увеличават. Това колко често да сменяте ХЕПА филтъра зависи от вида на климатика и затова най-добре попитайте производителя кога трябва да го направите. Признак, че е дошъл моментът е когато усетите миризма на мухъл в дома си.

 

Разтеглените сутиени 
Кога за последно сте си купили нов сутиен? Еластичността им се губи с времето, вследствие на прането в пералня например, което означава, че е дошло времето да го смените. Това ще доведе до комфорт, което ще намали болките в гърба при жените с голям бюст, а и ще се забави естественият процес на стареене на тъканите на млечната жлеза.

 

Старата кухненска гъба
Проучвания сочат, че кухненската гъба е най-мръсната вещ в един дом. Когато измивате съдове, в които е имало месо, в гъбата може да попаднат вредни бактерии, като салмонела например, а тя вирее във влажна среда и при стайна температура. Затова специалистите съветват преди това да премахвате остатъците от храна с кухненска хартия и след това да измивате с гъбата. Добре е да я сменяте на няколко дни и да купувате по-тънки, тъй като те изсъхват по-бързо от дебелите, което забавя развитието на микробите. 

 

Пластмасовите дъски за рязане 
Режейки върху пластмасовите дъски, логично тяхната повърхност се наранява още след първата употреба. Съответно бактериите попадат в малките процепи и виреят там дълго време. Именно затова е препоръчително да използвате дървените дъски за рязане, защото дървото съдържа смола, която има естествено антимикробно действие.

 

"Интелигентните" устройства

Не е нужно да изхвърляте мобилните си устройства, но е добре да ги изключвате от време на време. Проучване показва, че претоварването с информация от "умните” устройства води до депресия и тревожност. Това важи най-вече за хората, които са особено привързани към смартфоните и таблетите си. Изключете ги и ги приберете в някое чекмедже поне няколко пъти седмично, за да дадете почивка на мозъка си.

 

Вашият стол
Проучване показва, че средностатистическият човек прекарва в седнало положение около 8 часа на ден, а други - дори 15 часа. Прекомерното седене нарушава метаболизма и може да доведе до затлъстяване, високо кръвно, диабет и дори рак. Затова лекарите съветват, ако може да ставате по-често от стола на работното си място и да се разхождате.