Името на едното е "обединено", а на другото - "иновативно"

Два съвсем нови вида училища се появиха в България. Името на едното е "обединено", а на другото - "иновативно". Какво всъщност ще представляват и кой ще учи в тях?

 

Идеята за двата нови вида училища е залегнала в проектозакона за училищното образование на ГЕРБ, който вече е приет на първо четене. Иновативните училища ще дават възможност на учениците да избират сами част от предметите, които искат да учат. Така че да наблегнат най-вече на това, което им е интересно.

 

Във вторите – обединените – ще се учат деца от 1-ви до 10-ти клас.  

 

Златина и Калина са близначки. И двете учат изобразително изкуство. И двете искат да имат повече свобода, когато става въпрос за учене. И за да не останат знанията им само за кръстословиците, експертите въвеждат иновативните училища.

 

И така в иновативните училища децата ще имат много по-голяма свобода какво да учат

 

Това обаче няма да отмени задължителните предмети, залегнали в програмата, а всяка една програма ще се одобрява от просветното министерство.

 

Обединените училища пък ще имат за цел да намалят броя на отпадащите ученици от училище. Такъв е случаят най-вече в малките населени места. Според данните за 2013 година напусналите училище между 5-ти и 12-ти клас са 12 285 деца.

 

В защитеното средищно училище в смолянското село Арда учат 26 деца. Ели е единствената останала в осми клас. Всяка сутрин пътува от съседното село Могилица, където училището отдавна е закрито.

 

Дали едно основно училище да стане обединено ще решава метсната власт.

 

Все пак проектозаконът е между първо и второ четене, така че е възможно в него да бъдат направени промени.

 

Повече по темата гледайте във видеото.