Един от най-големите плюсове е, че не сме много хора в клас, споделя Димитър

 

Идеята да се дават пари от държавата на частните училища събра много противници в обществото и доста последователи.  В едно от частните училища в Пловдив образованието е скъпо удоволствие. Годишната такса там е 2000 евро. Учениците обаче са категорични, че инвестицията си заслужава. 

Още по темата

 

”Мисля че един от най-големите плюсове е това, че не сме много хора в клас, което помага да се обърне внимание на всеки един от нас”, разказа Красимир.  „В училище имаш право да обсъждаш проблемите си, както и да изразяваш мнение”, изтъкна Поли. „Аз като човек, който е учил в държавно и частно училище, искам да допълня, че тук е много по-добро,няма го този стрес, който е в  другите училища”, убеден е Димитър. 

 

Изпитванията и тестовете там са с повишена трудност, обясняват учителите.  Учи се и по българската, и по британската система. Не липсват обаче и трудности. „Всяко училище се стреми да вдигне нивото на материалната база, това ни е най-болната тема, защото ние не получаваме помощ от държавата”, оплака се директорката и собственик на училището Рени Илиева. 

 

Ако тази помощ стане факт и държавата започне ще да плаща и за учениците в частните училища, таксите биха поевтинели, обясни тя. „Нашите клиенти плащат редовните си данъци към държава, с които те подпомагат държавното образование”, напомни, Рени Илиева. „Аз мисля, че  е добре това да се случи, тъй като парите трябва да следват ученика. Децата са си деца, независимо в частно или държавно училище и би трябвало държавата да поеме отговорност за тях и да подпомогне тяхното развитие”, убеден е Красимир. 

 

Репортер: Йоана Иванова