Има опасност плащанията към тях да се забавят, предупредиха от Здравната каса

Болници и аптеки остават на червено. Има опасност плащанията към тях да се забавят, предупредиха от Здравната каса. Причината е, че фондът все още е без управител, а след дни изтича мандатът и на Надзорния съвет.

 

Утре аптеките трябва да получат парите си от Здравната каса. Опасенията на фармацевтите са, че това няма да се случи. При сериозно забавяне на плащанията към аптеките, може да се наложи пациенти да си плащат напълно лекарствата по здравна каса. 

 

Лечебните заведения също са на тръни, въпреки че финансирането им неведнъж е закъснявало. Сред тях е и многопрофилната болница в Хасково, на която трябва да бъдат преведени пари следващата седмица.

 

„Ако се забави плащането и остане за март, ние ще сме длъжници на НАП с 280 хиляди лева осигуровки, без да е наша вината, няма да изплатим заплатите си на лекарите”, каза заместник-директорът на болницата д-р Мариян Запрянов.

 

Към момента Касата дължи на Хасковскита болница около 2 млн. лева, а основното притеснение е свързано с неплащането към доставчиците. Според шефа на парламентарната здравна комисия, основания за паника няма, защото управител на касата скоро ща има. А сценариите са два- оптимистичен - другия четвъртък, и песимистичен- на 4 март, така че плащанията ще се забавят най-много 5 дни, увери председателят на комисията ген. Стоян Тонев.

 

В официалното съобщение, публикувано на сайта на фонда, се казва, че има реална опасност сроковете на предстоящите плащания да не бъдат спазени, тъй като няма оторизиран представител на институцията. Според Тонев обаче мандатът на Румяна Тодорова се удължава автоматично до избора на нов шеф.

 

Втората правна възможност била председателят на надзорния съвет на касата да делегира правомощия на подуправителя да се подписва под важните финансови документи.