Хиляди камери и металдетектори ще се борят с преписването

Биг Брадър срещу преписвачите в училище. Тази година матурите ще бъдат проведени отново при засилени мерки за сигурност. Във всяка класна стая, в която ще има изпити, ще бъдат монтирани камери.


Столичното 119-то училище представи на Нова ТВ цялата система, която следи учениците по време на час и в междучасието. На мониторите ясно се вижда в коя класна стая какво се случва. А на изпитите камерите ще са едно от задължителните изисквания. На други места в страната пък се мисли за поставянето на металдетектори, за да хващат моблините телефони на преписвачите.


Зрелостниците тази година са над 58 000, които ще се явят на матурата през май. Този път обаче всяко нещо, което правят по време на изпита ще бъде във фокуса на камерите за наблюдение, които и в момента ги има в много класни стаи.


Георги е сред тези, които скоро ще се яват на матура и е „за“ видеонаблюдението.


„Това е необходимо, за да се хванат преписвачите. Също така ние сме много фотогенични и нямаме сценична треска“, обяснява Георги от 12-и клас.


А други не ги е страх дори от това да бъдат хванати с пищов.


В момента камерите, поставени в класните стаи в страната, са над 4500. Така не навсякъде има изпитни зали, които са под наблюдение.


„Ясно е, че когато ученик преписва, той не преписва спокойно, а всъщност има известно притеснение и това може да се улови с камерите. – Вие хваща ли сте? – С камерите не, но преди това да“, обяснява Диян Стаматов, директор на 119-то СОУ – София.


Сега записът се пази от до 2 месеца. От Министерството на образованието искат обаче записите от матурите да се пазят до 1 година. И все пак най-сигурното оръжие срещу преписването си остава квесторът. В Бургас пък мислят за друг метод срещу преписването - металдетектори на входа на училището.


„Ще осигури нормалното провеждане на матурите и ученците ще са при равни условия и ще подсигури спокойствието на учениците“, обясни директорът на гимназията за чужди езици „Васил Левски“ - Бургас Веселка Иванова.


Все още се правят сметки обаче колко ще струва инвестицията срещу препсиването. Вече са изпратени инструкции до директорите за провеждането на матурите. В деня на изпитите квесторите ще бъдат по двама в стая, а учениците ще са по един на чин.


Повече по темата гледайте във видеото.