Шофьорът на камиона, в който са били открити бежанците, бе оставен за постоянно в ареста

Два състава на Русенския районен съд гледаха днес 39 съдебни споразумения между 39 от общо 44 нелегални имигранти, задържани на 17 срещу 18 февруари през нощта на Дунав мост. Шофьорът на камиона, в който са били открити бежанците, бе оставен за постоянно в ареста.

 

Групата задържани имигранти бе разделена на две, тъй като големият брой хора затруднява обработката на документи. Пред съда не бяха изправени само 4-те деца, които са непълнолетни, и един от мъжете, който е в болница с инфаркт.

 

Бежанците са основно сирийци и няколко иракчани. Според обясненията им те са бягали от "Ислямска държава". Всички се признаха за виновни и сключиха споразумение с прокуратурата за 6 месеца условна присъда с тригодишен изпитателен срок и 300 лв. глоба. След получаване обратно на личните документи, ще бъдат върнати в бежанския център в Харманли.

 

В същото време бе гледана и мярката за задържане на 41-годишния шофьор Иржи Ваха, в чийто камион са открити бежанците. Той е чешки гражданин, който от две години пребивава в България и работи в българска транспортна фирма. Иржи Ваха обясни пред съда, че когато се е качил на камиона, той е бил пломбиран и едва при проверката на Дунав мост е разбрал, че превозва хора. Чехът помоли за по-лека мярка, тъй като, по думите му, няма да издържи психически в българския арест.

 

Прокуратурата обаче наблегна на свидетелски показания, според които нелегалните имигрантите са пристигнали от различни места в Стара Загора, където камионът ги е чакал с включен двигател. При проверката граничните служители са открили в ремаркето палети с ябълки, които са били подредени на два реда и са закривали вътрешността.

 

В образувалата се кухина са били открити хората, които са имали приготвени на склад храна, вода и туби за физиологични нужди. Според обвинението Иржи Ваха е съпричастен към цяла схема за нелегален трафик на хора и е обвинен в каналджийство. Съдът уважи искането на прокуратурата и остави шофьора за постоянно в ареста. Той може да обжалва в тридневен срок пред Русенския окръжен съд.