Предложението е на образователни експерти, но вече получава одобрение и от депутати

 

Нов предмет в училище - от първи до дванайсети клас ще учат какви са гражданските ни права. Предложението е на образователни експерти, но вече получава одобрение и от депутати.  

 

Знанията, които ще трупат децата по този предмет ще са различни за всеки клас. Например най-малките може да се обучават за това защо трябва да пресичат на зелено. А колкото по-големи стават ще влизат в теми като защо да гласуваме, защо и как да протестираме и какво работят различните институции у нас.

 

Учениците в 8-ми клас в 51-во училище в София вече се учат на правата, но и на задълженията, които имаме като граждани. Все още обаче много неща остават далече от  тях. Например ролята на основните институции.

 

В момента децата имат гражданско образование. Учат го основно в 11 и 12-ти клас и е разпределено в различни предмети. Опитът обаче не стигал. Сега спорът е, ако бъде въведено, дали да е задължително заложено в програмата за всички класове или  да се избира по желание. Според учениците такъв предмет трябва да има.

 

В благоевградското Второ основно училище пък децата в пети клас вече знаят ролята на първите в държавата. Наясно са, защото извън задължителните предмети се подготвят за гражданските им права.

 

Вече има предложения дори да има матура по предмета. Първо обаче трябва да стане ясно дали ще влезе в програмата и под каква форма.