Ще успеят ли промените при специализациите да задържи медиците у нас?

 

Младите български лекари са притеснени за развитието си в родината. Въпреки новата наредба за специализацията, за много от медиците шансът да получат добро обучение и опит е малък. Причината е, че няма гарантирани места за специализация в елитните болници

 

Въпрос на късмет - така повечето млади определят лекари развитието си у нас. 
Ако до миналата година те трябваше да заплащат за специализация, то от тази вече ще получават заплата. Също така имат и право да избират къде и какво да специализират. 

 

Младият лекар Христо Пулов тепърва ще кандидатства за специализация. Проблемът за него е, че може да не намери място в голяма болница. 

Още по темата

 

"Въпросът за по-малките болници е такъв, че там възможностите за кариерно и професионално развитие са по-малки. Те все още нямат опит с обучението на специализанти. Освен това нямат необходимата високоспециализирана апаратура и въобще всички иновации в медицината, с които разполагат големите болници", коментира д-р Пулов. 

 

Засегнати от промените са около 500 новозавършили медици. На пръв поглед проблем няма, защото са заявени около 1000 места за специализанти. Притеснението идва от факта, че бройката специализанти може да увеличи дупката в бюджета на съответната болница. А наетите новозавършили засега са около 100. 

 

В Александровска болница за момента местата за специализанти са 12. Кандидатите за тях обаче  вероятно ще са поне десет пъти повече. 

 

"Специалностите, които сме подбрали, са в зависимост от нуждата на болницата за лекари и работещи лекари и за специалности, които са дефицитни в странта - детска психиатрия, патоанатомия", пояснява  Елена Перчинска. 


 
В ИСУЛ, където Христо е доброволец, местата са едва 4-5. Алтернативата пред него е да се върне на стаж в родното търново. Там вече имат 7 специализанти.  

 

"Аз искам конректно очни болести, но в нашата болница в Търново това отделение няма акредитация за наемане на специализанти, така че трябва да търся някаква алтернатива", заявява младият лекар. 

 

Друга алтернатива би била до болка познатата - в чужбина. Христо обаче се надява да остане в България. Така въпросът ще успеят ли новите промени да задържат лекарите у нас остава без отговор. Поне засега.